22. APRIL – DAN PLANETE ZEMLJE

Dan planete Zemlje je ustanovljen 22. aprila 1970. godine, kada je ovaj datum proglašen praznikom, kao izraz rastuće svesti o važnosti očuvanja i unapređenja životne sredine u svetu, a ove se godine se obeležava 50. put.

Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje obeležava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom sveta. Ovaj praznik ima za cilј da poveća svest lјudi o ugroženosti životne sredine, kao i da se za njih angažuje što šira javnost.

Godine 1970. američki senator i ekološki aktivista Gaylord Nelson pokreće akciju o životnoj sredini pod nazivom – Dan Zemlje i za taj dan je izabran 22. april. U doba političkog aktivizma i studentskih protesta, Dan Zemlje privlači mnoge reportere koji o tome izveštavaju. Senator Nelson prepušta organizaciju studentima i bira Denisa Hayesa za koordinatora. Mnogi građani se priključuju i Dan Zemlje kao „praznik“ postaje veoma uspešan, prvo u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim od 1990. i u celom svetu.

Dan Zemlje je godišnja manifestacija sa ciljem da se skrene pažnja čitave svetske javnosti na ekološku opasnost koja preti životu na Zemlji. Ideja je da ljudi ponovo uspostave kontakt sa prirodom, kao i da se ukaže na opštu ekološku krizu: zagađivanje vazduha i vode, radioaktivno zračenje, iscrpljivanje nenadoknadivih energenata, itd.

Ekolozi širom sveta upozoravaju da su klimatske promene goruća tema. Hvatanje u koštac s njima predstavlja veliki izazov stavljen pred čovečanstvo, jer osim na zdravlje i opstanak ljudi, to je velika pretnja i za sve vrste biljaka i životinja koje sa nama žive na Zemlji.

Jedan od gorućih problema sa kojima se naša Planeta suočava je i velika količina plastike u prirodi, posebno u okeanima. Plastika je materijal nastao pre nešto više od sto godina, a danas je život bez nje gotovo nezamisliv, što se izuzetno negativno odražava na Zemlju.

Zastrašujuća je činjenica da svakog minuta jedan kamion plastike završi u okeanima!

Čak 86% otpada u svetskim morima čini plastika, kojoj je potrebnan veoma dug period da se razgradi. Podsetimo, plastičnim kesama potrebno je 20 godina da se razgrade, plastičnim slamčicama 200, a plastičnim flašama i do 450 godina. Ovo direktno ugrožava više od 700 biljnih i životinjskih vrsta koje žive u morima i okeanima, što indirektno utiče i na zdravlje i opstanak ljudske vrste.

Evropski parlament usvojio je direktivu o potpunoj zabrani nekih plastičnih proizvoda. Tako će se od iduće godine iz upotrebe izbacivati jednokratna plastika poput štapića za uši, pribora za jelo, slamčice, i sl. Ideja i cilj su da se do 2030. godine sve to u potpunosti izbaci iz uporabe.

Već sada se građani širom planete mogu boriti protiv negativnih posledica upotrebe plastike. Samo na umu treba imati pravilo 3R – „Reduce, Reuse, Recycle“, odnosno, smanjivanje potrošnje i upotrebe, ponovna upotreba i recikliranje.

Dan planeta Zemlje ljude poziva na zaštitu planete, ali i širi nadu i optimizam. Na ovaj Dan preduzimaju se različite akcije zaštite životne sredine, sa ciljem buđenja svesti i osvešćivanja odgovornosti svakog pojedinca, kao i buđenje osećaja ljubavi prema daru zivota i prema svim živim stvorenjima na istoj. Svemu tome važno je podučavati i decu, jer od njihovih saznanja, svesti i navika zavisi i budućnost.